FAQ uitfasering SSO link

Volgen

Visionplanner biedt in haar applicatie een aan gebruikers gekoppelde unieke hyperlink waarmee ingelogd kan worden zonder gebruikmaking van username en wachtwoord. Deze link wordt veel gebruikt als single sign on oplossing in portals.

Vanaf 28 november gaat Visionplanner deze link niet meer aanbieden.

Q: Waarom stopt Visionplanner met de SSO link?

A: Op de achtergrond bouwen wij aan een volledig nieuw authenticatie mechanisme voor alle gebruikers. Hiervan worden bij elke release nieuwe delen in productie genomen. De SSO link werkt niet in combinatie met deze nieuwe veiligere systematiek. Daarnaast kleven er inherente risico’s aan de link omdat iedereen die over de link beschikt, toegang kan krijgen tot het dashboard van de betreffende gebruiker.

Q: Wat zijn de consequenties voor de gebruikers die gewend zijn aan deze link?

A: De link zal je nog steeds doorsturen naar Visionplanner. Je wordt dan alleen gevraagd om met een wachtwoord in te loggen. Als je de gebruiker dat wachtwoord niet kent, kan hij of zij op dat moment via ‘wachtwoord vergeten’ een nieuw wachtwoord aanmaken.

Q: Ik heb gebruikers aangemaakt met fictieve mailadressen. Wat nu?

A: In dit geval zal je een nieuwe gebruiker aan moeten maken en deze opnieuw uit moeten nodigen voor zijn of haar presentaties. Deze moet dan dezelfde rechten hebben als de oude gebruiker. Een alternatief is dat de gebruiker wel inlogt met het fictieve mailadres (dus voor uitfasering van de SSO link) en in zijn profiel het mailadres wijzigt in zijn eigen mailadres.

Q: Wanneer is er een alternatief voor deze link?

A: We zijn met leveranciers van portal software in gesprek. Sommige hebben al een alternatief geboden. Vraag bij je eigen leverancier na wat de mogelijkheden zijn. Tegelijkertijd wordt het op niet al te lange termijn mogelijk om in te stellen dat je bijvoorbeeld het microsoft account van een gebruiker als ‘identity’ in Visionplanner gebruikt.