Een begroting maken

Volgen

Je doel is helder. In een begroting stel je vast wat je verwachtingen zijn voor het komende jaar. Door het invoeren van jouw cijfers, creëer je een helder financieel overzicht voor het komende jaar. Aan deze begrootte cijfers zul je gedurende het jaar niet meer komen, deze gebruik je als een vergelijking met de werkelijkheid. Volg het stappenplan om een begroting te maken.

Video

Benodigdheden

• Om een begroting te maken, heb je het abonnement Adviespraktijk - Ultimate nodig
  • Bewerkrechten

Let op: een begroting is iets anders dan een prognose. Wij zien de begroting als je doel voor het komende jaar. Een prognose is de meest realistische verwachting op basis van eerdere resultaten uit het jaar en zal ook van maand tot maand veranderen. De prognose gaat in tegenstelling tot de begroting in op de liquiditeit.

Let op: Bij het maken van de standaard begroting doet Visionplanner een aantal aannames. Deze aannames kan je zelf aanpassen. Meer informatie over deze aannames vind je hier

Stap 1 | Open de module Begroting

Wanneer je de module hebt geactiveerd, kan je de module openen. Dit doe je door op  te klikken rechtsboven in het scherm. Kies vervolgens voor 'Begroting'.

Stap 2 | Je cijfers invoeren

Als je aan de slag wilt met de module begroting, is het belangrijk dat je eerste het boekjaar selecteert, waarover je de begroting wilt vaststellen. Je kunt ervoor kiezen de cijfers automatisch in te laten voeren. In dat geval stelt het programma je begroting vast op basis van de cijfers van bijvoorbeeld het afgelopen jaar. Het programma houdt hierbij rekening met bijv. seizoensinvloeden en eventueel historische uitschieters.

Handmatig

Wanneer je veel veranderingen verwacht (vergelijken met vorige jaren) kun je beter kiezen voor een handmatige invoer van de cijfers. Op die manier kun je je begroting zo realistisch mogelijk maken. Aanpassen kan eenvoudig door op het aan te passen cijfer te klikken en je eigen waarde in te voeren. Je kunt hierbij onderscheid maken tussen een aanpassing in een maandkolom of een aanpassing in de totaalkolom. In het laatste geval zal jouw aanpassing doorberekend worden in de verschillende maanden.

Stap 3 | Je begroting presenteren

Wanneer je de cijfers hebt ingevoerd in je begroting, kun je deze gegevens eenvoudig presenteren in een grafiek (widget) of tabel.