SBR Kredietrapportage

Volgen

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je een SBR-kredietrapportage opstelt en deze verzendt naar het bankenportaal.

Benodigdheden

• Een Samenstelabonnement op de betreffende administratie (mogelijk na contact met Visionplanner
  • Je bent in Visionplanner geregistreerd als medewerker van een kantoor

Stap 1 | Zet het samenstelabonnement aan

Je kan het samenstelabonnement aanzetten door op  te klikken rechtsboven in het scherm. Kies vervolgens voor 'Instellingen'. Binnen het instellingenmenu moet je het tabblad 'Abonnement' openen. Maak hier de keuze voor een van de samenstelabonnementen om toegang tot de dossiers te krijgen.

Let op: Voor je de samenstelpraktijk kunt gebruiken, moet je contact opnemen met Visionplanner.

Stap 2 | Open het dossier

Het dossier kan je openen door op  rechtsboven in het scherm te klikken. Kies vervolgens voor 'Dossier'.

Stap 3 | Maak een nieuw dossier

Nadat je de 'Dossier' pagina hebt geopend, kom je op een overzichtspagina terecht. Hier zie je alle dossiers voor de ingelezen administratie.

Om een nieuw dossier te open klik je op 'Nieuw dossier'.

Je kunt de naam en rapportageperiode van de kredietrapportage invoeren.

Als je al eerder een dossier hebt aangemaakt voor deze administratie in Visionplanner kun je dat dossier selecteren als 'Basisdossier'. Vanuit dit basisdossier zullen in een volgende versie teksten overgenomen kunnen worden in de kredietrapportage. In deze eerste versie is die functionaliteit nog niet beschikbaar.

Op basis van de keuze commercieel / fiscaal wordt je kredietrapportage gevuld met teksten behorende bij commerciële of fiscale grondslagen

Als je administratie in Visionplanner een Holding of Tussenholding is (in geconsolideerde organisatiestructuur) dan kun je ook kiezen voor rapportage van Enkelvoudige of Geconsolideerde cijfers.

Bij het aanmaken van het dossier moet gekozen worden voor het dossiertype 'Kredietrapportage'.

Stap 4 | Gebruikers toevoegen

Wanneer je een dossier opent, kom je uit op de 'Dossier' pagina. Dit is een overzichtspagina waarop de opdrachtverantwoordelijke kan worden toegewezen aan het dossier. Daarnaast kan je hier de klant toegang geven tot het SBR dossier.

De opdrachtverantwoordelijke is de persoon die eindverantwoordelijk is voor het dossier. Er kunnen meerdere opdrachtverantwoordelijken worden toegevoegd aan een dossier. Je kunt een opdrachtverantwoordelijke toevoegen door op 'Opdrachtverantwoordelijke toevoegen' te klikken.

Je kunt ook de klant toegang geven tot het dossier. De klant krijgt daarmee inzage in de kredietrapportage. Daarnaast kunnen dossier-items (taken) toegewezen worden aan de klant.

Voordat je de klant toegang kan geven tot het dossier, dien je eerst de klant uit te nodigen voor de tussentijdse presentatie. De klant moet gebruiker zijn in het systeem alvorens je hem of haar toe kan voegen.

Lees hier hoe je een klant toegang geeft tot de presentatie.

Stap 5 | Rapportages

Op het tabblad rapportages kun je een taxonomie toevoegen waarmee je de kredietrapportage wilt opstellen. In de eerste versie is alleen de Kredietrapportage klein categoriaal 2016 beschikbaar. Daarmee kan een kredietrapportage worden opgesteld voor de besloten vennootschap. De taxonomie voor natuurlijke personen, waarmee een kredietrapportage kan worden opgesteld voor bijvoorbeeld eenmanszaak of VOF volgt in een volgende versie.

Nadat je de taxonomie hebt toegevoegd kan je de deze gaan vullen. Zie Een taxonomie uitwerken voor meer informatie hierover.

Voor een overzicht van veelvoorkomende validatiemeldingen in de bankentaxonomie kun je terecht op deze pagina.

Stap 6 | Verzenden

Als de taxonomie is uitgewerkt kan er een XBRL-instance en een PDF-document gegenereerd worden. Als er geen validatiemeldingen meer zijn dan is er een valide XBRL-instance dat verzonden kan worden naar het bankenportaal.

Voor het verzenden van het SBR-rapport is een PKI-overheidscertificaat nodig. Dit certificaat moet eenmalig geselecteerd worden in Visionplanner op de computer waarmee het SBR-rapport verzonden wordt naar de bank.

Bij het aanleveren van het SBR-rapport moeten 2 keuzes gemaakt worden:

BIV-omgeving: BIV is de afkorting voor Bancaire Infrastructurele Voorziening. De BIV is het portaal dat de banken gebruiken voor het ontvangen van SBR-berichten. Voor testaanleveringen moet hier gekozen worden voor 'Acceptatie'. Voor echte aanleveringen die voor een bank bestemd zijn moet gekozen worden voor 'Productie'.

Let op: Voordat aanleveringen gedaan kunnen worden op de productieomgeving moet je zijn aangesloten bij SBR banken. Dit kun je zelf regelen via de website van SBR banken of je kunt deelnemen aan de aansluitworkshops die georganiseerd worden door Visionplanner, Infine en SBR banken.

Bank: Hier moet een bank gekozen worden waar de SBR-kredietrapportage naar verzonden moet worden. Een testaanlevering op de Acceptatie-omgeving komt nooit bij een bank terecht. Daarom kan op de Acceptatie-omgeving geen bank gekozen worden.

Bij iedere aanlevering is het noodzakelijk dat het wachtwoord van het PKI-overheidscertificaat wordt ingevuld. Vanuit veiligheids- en privacy-overwegingen worden zowel het certificaat als het wachtwoord niet opgeslagen in Visionplanner.

LET OP!!

In de BT11 versie van de taxonomie 'Kredietrapportage klein categoriaal 2016' is een onjuistheid geconstateerd.

In de taxonomie van een enkelvoudige kredietrapportage zijn enkele onderdelen zichtbaar die horen bij de geconsolideerde kredietrapportage. Zolang deze niet gevuld worden in de taxonomie is er geen probleem. Ons advies luidt daarom ook om deze taxonomie onderdelen niet te gebruiken.

Het betreft de volgende taxonomie-onderdelen:

• Toelichting op de geconsolideerde jaarrekening - Belangen in deelnemingen
  • Toelichting op de geconsolideerde jaarrekening - Overige effecten

Deze onjuistheden zijn door Visionplanner gemeld bij de servicedesk van SBR Banken.